Alpackaullen

Alpackaullen

Den kliar inte och skonsam för allergiker (Allergenisk)

Ullen från alpackan har inga hullingar på fibern, som fårullen har. Den är slät, som hår.  Ert plagg är stickat av Super Fine alpacka som är en av de finaste, mjukaste och tunnaste graderingarna av alpackaullen. Personer som är allergiska mot fårull kan oftast använda alpacka direkt mot huden. Dessutom är nästan inget av vårt alpackagarn färgat, utan färgerna är alpackans naturliga.

 

Temperaturreglering + Tre ggr så varm och tre ggr så stark som fårull

Garnet kommer från alpackor som strövar fritt uppe i Anderna på 4.000-5.500 meter över havet. Där kan temperaturen svänga från –30 på natten till +20 under dagen. Dessa extrema omständigheter med temperatursvängningar på 50 grader under loppet av ett fåtal timmar har utvecklat en unik ull som inte kan jämföras med något annat.

Alpackaullen anses vara tre gånger så stark som fårullen och därtill tre gånger så varm. Ullen har en inbyggd funktion för temperaturreglering, som gör att det isolerar mycket bra mot både kyla och värme. Hur kan det vara möjligt? Hela hemligheten ligger i att det är små luftutrymmen i fibern, till skillnad mot fårullsfibern, som är kompakt. Fibern blir mjuk och lätt och hjälper till att hålla en jämn och behaglig kroppstemperatur.

 

Självrengörande och Stöter bort svett och lukt (Bakteriostatisk)

Plagget är smutsavvisande eller som ”självrenande” som vi brukar säga. Fibern innehåller dessutom en hög halt av naturligt svavel vilket avlägsnar odörer. Svavel förhindrar bakterietillväxt. Tvättar ni plagget för ofta kan denna effekten gradvis försämras.  

 

Tvättråd

Vi rekommenderar att ni inte tvättar plagget för ofta eftersom de ändå är ”självrenande”. Fibern innehåller som sagt en hög halt av naturligt svavel vilket avlägsnar odörer. Så det brukar räcka att man bara hänger ut plagget på vädring. Svavel förhindrar dessutom som sagt bakterietillväxt. Tvättar ni plagget för ofta kan den ”självrenande” effekten gradvis försämras. För att plagget ska hålla sig så fint som möjligt rekommenderas handtvätt med ett milt tvättmedel för ull. Du kan också använda ett milt hårschampo, för det är ju faktiskt hår som skall tvättas. 

 

Ekologisk, Skonsamt och rättvist

Alpackadjuren lever och strövar fritt på Andernas platå. En eller två gånger om året samlas de in för att klippas. Detta gör alpackafibern till ett förnyelsebart garn på ett mycket skonsamt vis. Alpackan vandrar försiktigt omkring bland bergen och lämnar inga spår efter sig. De olika nyanserna på garnet är oftast naturliga och inte infärgade. Vårt Garn har bland andra GOTS- och Ökotex 100 certifikat som är några av de strängaste för trygg, ofarlig och miljövänlig textilproduktion. Därtill flera Sydamerikanska certifieringar för rättvis handel, produktion och jordbruk (se förstasidan).